Muffiny Vaiana

Muffiny VAIANA

Muffiny Vaiana są kolejnym etapem przyjęcia z motywem młodej wyspiarki. Podobnie jak tort udekorowane opłatkami z nadrukiem postaci z Vaiany.

Przepis na babeczki mam od lat ten sam, zapisany na zmaltretowanym skrawku papieru, w szufladzie ze wszystkim, ale co najważniejsze – niezawodny. Oryginalnie był na muffiny z malinami, ale jego fajność polega na tym, że można do niego wykorzystać niemalże wszystko. Tym razem postanowiłam zrobić muffiny czekoladowe nadziane czekoladą, aby nawiązywały kolorem do demona Te Ka 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi postami o DIY dla dzieci, polajkuj nasz fanpage na Facebookuśledź nas na Instagramie i Pintereście.

Składniki suche

  • 350g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao (opcjonalnie)

Składniki mokre

  • 180ml maślanki
  • 160ml oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • Pokrojona na małe kawałki tabliczka gorzkiej czekolady

Wykonanie

  • Zmieszać składniki suche
  • Zmieszać składniki mokre
  • Wymieszać łyżką suche z mokrymi
  • Dodać pokrojoną czekoladę
  • Nakładać łyżką do foremek (można wcześniej do foremek włożyć papilotki)
  • Piec 20 minut w temperaturze 200 z termoobiegiem
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia
  • Dekorować kremem tortowym i naklejać opłatki. Można razem z dzieckiem, jeżeli nie masz problemu z tym, że może się nabrudzić 🙂

Muffiny Vaiana są gotowe, więc pozostało mi tylko życzyć smacznego i udanej zabawy 🙂

Tort VAIANA śmietankowo-mangowy.

Tort Vaiana

Ciasteczka Serce Te Fiti

Ciasteczka Serce Te Fiti