Tort Vaiana

Tort VAIANA śmietankowo-mangowy

Codziennie po głowie mi chodzi: Vaiana, Vaiana, Kochamy Cię. Kto oglądał ten wie i teraz już też mu to chodzi po głowie 🙂 Gdy postanowiłam zrobić dla córki tort na imieniny, motyw przewodni okazał się banalny do wybrani – Tort Vaiana!

W sklepie internetowym znalazłam opłatek tortowy z nadrukiem Vaiany. Pozostało już tylko wpisanie w wyszukiwarkę „Najłatwiejszy tort” i gotowe. Tort śmietankowo-truskawkowy. Napisane, że wychodzi ZAWSZE.

Podczas zakupów składników pojawił się pierwszy problem, ponieważ okazało się, że w połowie października już truskawek nie ma. Za to były mango w przystępnej cenie. Oczywiście do Vaiany bardziej pasuje egzotyczne mango niż rodzime truksawki, także nie zastanawiałam się zbyt długo i w moim koszyku wylądowały 4 mango.

Większość prac zrobiłam jak w przepisie. Moje zmiany dotyczyły owoców (mango) i nasączenia biszkoptów (sok pomarańczowy).

Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi postami o DIY dla dzieci, polajkuj nasz fanpage na Facebookuśledź nas na Instagramie i Pintereście.

Przygotowanie warstwy mango

Należy obrać wszystkie mango. Ja zawsze używamy metody „na jeża”, w przypadku mango wydaje mi się najłatwiejsza.

  • Odciąć górną i dolną warstwę tuż nad pestką
  • Ponacinać w szachownicę uważając, aby nie naciąć skórki
  • Wykręić na drugą stronę do powstania „jeża”
  • Odkroić kawałki miąższu od skórki
  • Środkową część obrać i odkroić miąższ od pestki

Następnie zmiksować 3 mango na gładką masę, a 1 mango pokroić na drobne kawałki.

Składanie tortu

Przekroić biszkopt na 3 blaty. Ja przekroiłam na 2, ponieważ bałam się, że 3 mi się nie udadzą, przez co blaty wyszły dosyć grube.

Nasączyć pierwszą warstwę biszkopta. W przepisie kompotem, ja zamieniłam na sok pomarańczowy, bo kompot z truskawek jakoś mi się nie komponował z mango. W tym etapie może pomagać dziecko.

Nałożyć masę śmietankową. To dobra zabawa dla dzieci, chętnie pomagają, bo masa jest pyszna.

Rozsypać kawałki mango. Zostawić trochę do dekoracji.

Nałożyć mus mango.

Położyć kolejny blat i rozprowadzić warstwę masy śmietankowej na wierzchu i na bokach.

Dekorowanie tortu

  • Opłatek
  • Kawałki mango
  • Kolorowy cukier ozdobny

Przykleić opłatek, rozłożyć kawałki mango i rozsypać kolorowy cukier.

Tort Vaiana gotowy!

Z motywem Vaiany polecam także:

Muffiny Vaiana

Muffiny Vaiana

Ciasteczka Serce Te Fiti

Ciasteczka Serce Te Fiti

2 myśli na temat “Tort VAIANA śmietankowo-mangowy

Leave a Reply