Po galaretkowej przygodzie z bałwankiem Olafem zostałam z niemalże cała paczką mini pianek marshmallow. Dlatego padła propozycja, aby wytentegować coś super piankowego. Przedstawiam babeczki owce z pianek marshmallow i cukierków schoko-bons. Nie są potrzbne zdolości rzeźbienia w masie cukrowej, ponieważ głową owcy jest gotowy cukierek. Wystarczy pisakiem lukrowym domalować oczy, nos, buzię, uszy i owieczka jest gotowa!
Babeczki owce sprawdzą się na każdym kinderbalu lub jako wielkanocne wypieki.
Składniki do wypieku babeczek (12 sztuk)
Od lat korzystam z tego samego przepisu na babeczki, jest bardzo prosty i zawsze wychodzi 🙂 Można dowolnie zmieniać dodatki, co czyni przepis bardzo uniwersalnym. Tym razem postawiłam na karmelową czekoladę od Wedla, komponowała się idealnie. Możesz użyć również mrożonych owoców, najlepiej sprawdzają się mrożone maliny.
Składniki suche
- 350g mąki pszennej
- 120g cukru lub 100g ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki mokre
- 180ml maślanki
- 150ml oleju (np. rzepakowego)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
- Pokrojona na małe kawałki tabliczka białej karmelowej czekolady Wedla
Babeczki owce – składniki do owczej dekoracji
- Mini pianki marshmallow
- Cukierki Schoko-bons
- Gotowa polewa dekoracyjna
- Pisaki lukrowe – biały i brązowy
Jak zrobić babeczki karmelowe?
Przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, dlatego zanim rozpoczniesz ustaw piekarnik na 180°C.
W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche. Do drugiego naczynia wlej składniki mokre i wymieszaj do połączenia. Przelej mokre do suchych i sprawnie wymieszaj. Następnie dorzuć pokrojoną białą czekoladę i rozprowadź równomiernie w cieście.
Przełóż ciasto do blachy do pieczenie muffinek i piecz 20 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Dekorujemy babeczki owce z pianek marshmallow
Jeżeli pracujesz z dziećmi to pamiętaj dawać im zadania, aby mogły aktywnie uczestniczyć. U nas idealni się sprawdziło sortowanie mini pianek 🙂
Przygotuj wszystkie składniki dekoracji, wystudzone babeczki oraz upłynioną polewę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Największą trudnością w wykonaniu dekoracji jest uzyskanie odpowiedniej gęstości polewy. Jeśli za bardzo podgrzejesz to staje się zbyt leista, natomiast gdy jest za zimna to szybko twardnieje. Staraj się trafić w punkt, gdy jeszcze jest lejąca, ale już gęsta. Dobrą wiadomością jest, że można polewę wielokrotnie podgrzewać (w kąpieli wodnej). Gdy polewa stężeje to trzyma ozdoby jak superglue 🙂
Zamocz babeczkę w polewie, dokładnie tak samo jak nad Bałtykiem maczają lody w czekoladzie 🙂
Następnie przystąp do przyklejania mini pianek. Wystarczy układać pianki na babeczce, więc możesz zaangażować również dzieci.
Zostaw miejsce na głowę, tak aby zmieścił się cukierek Schoko-bons. Jeżeli Twoja polewa jest zbyt płynna to spróbuj dłużej przytrzymać cukierek lub go delikatnie wcisnąć. Możesz też go ściśle otoczyć piankami, aby pomogły utrzymać głowę.
Ostatni etap do narysowanie lukrowymi pisakami detali na głowie. Zacznij od białego i zrób 2 kropki na oczy. Następnie brązowym pisakiem dołóż źrenice, dziurki w nosie, uśmiech oraz uszy.
Powtórz tworzenie dekoracji dla pozostałych babeczek. Teraz, gdy babeczki owce z pianek marshmallow są gotowe pozostało mi życzyć smacznego!
Jeżeli szukasz więcej pomysłów na wspólne pichcenie z dziećmi to znajdziesz je w naszej kategorii kreatywnie z dziećmi w kuchni.
Śledź nas w mediach społecznościowych
Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi postami o DIY, polajkuj nasz fanpage na Facebooku, śledź nas na Instagramie i Pintereście.
Cześć! Wytenteguj to blog tworzony przez dwie pasjonatki DIY – Iwonę i Kamilę. Ten tutorial przygotowałam dla Ciebie ja – Iwona.
Wszystkie tutoriale tworzymy z pełnym zaangażowaniem starając się, by były ciekawe, przejrzyste i inspirowały do samodzielnego wykonania. Jeśli chcesz, możesz w zamian podarować nam wirtualną kawkę. Będzie nam bardzo miło. Dziękujemy 😀