Paluchy wiedźmy na Halloween

Paluchy wiedźmy zawsze wzbudzają uśmiech, ponieważ wyglądają dosyć realistycznie, szczególnie żółtawe paznokcie 🙂 W smaku są tradycyjnie maślane. Idealne na Halloweenowe przyjęcie.

Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi postami o DIY, polajkuj nasz fanpage na Facebooku lub śledź nas na Instagramie.

Składniki na ok. 40 paluchów

Na ciasto

  • 150 g masła, zimnego i posiekanego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Do ozdoby

  • Migdały blanszowane (czyli takie bez skórki)

Przygotowanie – Etap 1

Szybko wymieszaj składniki na ciasto, uformuj kulę i włóż do lodówki na około pół godziny.

Przygotowanie – Etap 2

Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formuj paluchy rozwałkowując ciasto między palcami. Powinny być trochę cieńsze od prawdziwych palców. Na końcu każdego palucha wciśnij migdał. Powinien być dobrze umocowany w cieście, żeby nie wypadł po wypieku. Układaj paluchy na blasze.

Paluchy wiedźmy przed pieczeniem

Pieczenie

Piecz około 10 minut w temperaturze 200 C. Następnie wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.

Paluchy wiedźmy są gotowe. Smacznego i strasznego 🙂

Opcjonalnie

Dodatkowo możesz jeszcze dodać kreski z czerwonego lukru wokół paznokcia, co będzie imitowało krew. To już raczej opcja dla starszych dzieci i dorosłych, dla maluchów może być zbyt drastyczna.

Jeżeli szukasz innych Halloweenowych DIY to znajdziesz je w sekcji Halloween.

Paluchy wiedźmy na Halloween

Przepis znaleziony na blogu mojewypieki.com.

Jedna myśl na temat “Paluchy wiedźmy na Halloween

Leave a Reply