Paluchy wiedźmy zawsze wzbudzają uśmiech, ponieważ wyglądają dosyć realistycznie, szczególnie żółtawe paznokcie 🙂 W smaku są tradycyjnie maślane. Idealne na Halloweenowe przyjęcie.
Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi postami o DIY, polajkuj nasz fanpage na Facebooku lub śledź nas na Instagramie.
Składniki na ok. 40 paluchów
Na ciasto
- 150 g masła, zimnego i posiekanego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Do ozdoby
- Migdały blanszowane (czyli takie bez skórki)
Przygotowanie – Etap 1
Szybko wymieszaj składniki na ciasto, uformuj kulę i włóż do lodówki na około pół godziny.
Przygotowanie – Etap 2
Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formuj paluchy rozwałkowując ciasto między palcami. Powinny być trochę cieńsze od prawdziwych palców. Na końcu każdego palucha wciśnij migdał. Powinien być dobrze umocowany w cieście, żeby nie wypadł po wypieku. Układaj paluchy na blasze.
Pieczenie
Piecz około 10 minut w temperaturze 200 C. Następnie wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.
Paluchy wiedźmy są gotowe. Smacznego i strasznego 🙂
Opcjonalnie
Dodatkowo możesz jeszcze dodać kreski z czerwonego lukru wokół paznokcia, co będzie imitowało krew. To już raczej opcja dla starszych dzieci i dorosłych, dla maluchów może być zbyt drastyczna.
Jeżeli szukasz innych Halloweenowych DIY to znajdziesz je w sekcji Halloween.
Przepis znaleziony na blogu mojewypieki.com.
Cześć! Wytenteguj to blog tworzony przez dwie pasjonatki DIY – Iwonę i Kamilę. Ten tutorial przygotowałam dla Ciebie ja – Iwona.
Wszystkie tutoriale tworzymy z pełnym zaangażowaniem starając się, by były ciekawe, przejrzyste i inspirowały do samodzielnego wykonania. Jeśli chcesz, możesz w zamian podarować nam wirtualną kawkę. Będzie nam bardzo miło. Dziękujemy 😀
Jedna myśl na temat “Paluchy wiedźmy na Halloween”