Rok temu nawet przez chwilę nie pomyślałam, że pierwsze urodziny Kacperka będziemy świętować w takich okolicznościach. No ale co zrobić 🤷♀️ trzeba się dostosować. I trzeba upiec tort 🎂. Ci, którzy mają w domu starszaki doskonale wiedzą, że niemożliwe jest wymiganie się od tej czynności. Tort musi być, a już na pewno świeczka, którą można zdmuchnąć 😉.
Pokażę Wam, jak szybko i po najniższej linii oporu ogarnąć temat uzyskując jednocześnie naprawdę smaczny i piękny tort. Ciasto piekłam bazując na przepisach z kilku stron, które na bieżąco będę linkować.
Co będzie potrzebne do wykonania minimalistycznego tortu?
- W zależności od wielkości posiadanej tortownicy listę produktów na biszkopt należy pobrać z następujących stron: 21 cm, 26 cm. Ja piekłam z drugiego przepisu, w tym przypadku należy pamiętać o dodaniu kakao do listy zakupów.
- Krem i zielone ciasto robiłam z tego przepisu, więc tam odsyłam po listę produktów.
- Poszczególne warstwy przekładałam musem z malin, więc przydałoby się ok. 400 g tych mrożonych owoców.
- Do dekoracji użyłam startej gorzkiej czekolady.
Jak wykonać tort?
Czekoladowy biszkopt
Najpierw oddzieliłam białka od żółtek.
Następnie białka ubiłam na sztywną pianę i nadal miksując stopniowo dodawałam cukier.
W kolejnym kroku do ubitej masy dodałam żółtka. Ubijałam całość jeszcze przez kilka minut.
Do ubitej masy dodałam kakao, wymieszałam i wstawiłam do piekarnika ustawionego na 180 stopni (grzałka góra-dół) na 30 min.
Upieczony biszkopt po wystudzeniu należy przekroić na trzy blaty.
Zielone ciasto
Z racji tego, że miałam w zamrażalniku zamrożone liście szpinaku to w pierwszej kolejności rozmroziłam go i zblendowałam. Następnie odcisnęłam na sitku nadmiar wody.
Tak przygotowany szpinak zmiksowałam z olejem, mlekiem i cukrem.
W kolejnym kroku wymieszałam jajko z zieloną masą, a następnie dodałam mieszankę mąki, sody i proszku do pieczenia.
Ciasto przelałam do małej keksówki i piekłam w 160 stopniach przez 15 min.
Krem
Zimną śmietankę wlałam do miski, dodałam płaską łyżkę kakao (dużo mniej niż w oryginalnym przepisie, bo chciałam uzyskać jaśniejszy krem) i wymieszałam. Następnie ubiłam ją z mascarpone, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Na koniec do gęstego już kremu dodałam śmietan-fixy i ubijałam jeszcze przez chwilę.
Mus malinowy
Maliny rozmroziłam i rozdrobniłam widelcem.
Przełożenie i dekoracja
Biszkoptowe blaty można nasączyć kawą i likierem tak jak w oryginalnym przepisie. Ja nasączałam herbatą. Alternatywnie woda z cytryną też jest dobrym pomysłem. Następnie posmarowałam pierwszy blat musem malinowym i kremem, a na wierzch położyłam drugi blat i powtórzyłam czynności. Mus malinowy powinien wystarczyć na dwa blaty, a krem na trzy i brzegi tortu.
Na ostatni blat rozsmarowałam sam krem łącznie z brzegami tortu i przysypałam go pokruszonym, zielonym ciastem.
Na koniec brzegi tortu udekorowałam gorzką czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
W planach miałam wykonanie leśnych zwierzątek z kartonu i pomalowanie ich flamastrami. Niestety jednak Wiki tak bardzo nie mogła się doczekać dmuchania świeczki, że zdążyłam ją wbić i odpaliliśmy! Parę godzin później po torcie zostały same okruchy 😉
Sprawdź inne nasze sekcje
Jeśli szukasz więcej inspiracji dotyczących pomysłów na prezent dla dziecka znajdziesz w naszej sekcji Pomysł na prezent dla dziecka.
Śledź nas w mediach społecznościowych
Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi postami o DIY, polajkuj nasz fanpage na Facebooku, śledź nas na Instagramie i Pinterest.
Cześć! Wytenteguj to blog tworzony przez dwie pasjonatki DIY – Kamilę i Iwonę. Ten tutorial przygotowałam dla Ciebie ja – Kamila.
Wszystkie tutoriale tworzymy z pełnym zaangażowaniem starając się, by były ciekawe, przejrzyste i inspirowały do samodzielnego wykonania. Jeśli chcesz, możesz w zamian podarować nam wirtualną kawkę. Będzie nam bardzo miło. Dziękujemy 😀