Codziennie po głowie mi chodzi: Vaiana, Vaiana, Kochamy Cię. Kto oglądał ten wie i teraz już też mu to chodzi po głowie 🙂 Gdy postanowiłam zrobić dla córki tort na imieniny, motyw przewodni okazał się banalny do wybrani – Tort Vaiana!
W sklepie internetowym znalazłam opłatek tortowy z nadrukiem Vaiany. Pozostało już tylko wpisanie w wyszukiwarkę „Najłatwiejszy tort” i gotowe. Tort śmietankowo-truskawkowy. Napisane, że wychodzi ZAWSZE.
Podczas zakupów składników pojawił się pierwszy problem, ponieważ okazało się, że w połowie października już truskawek nie ma. Za to były mango w przystępnej cenie. Oczywiście do Vaiany bardziej pasuje egzotyczne mango niż rodzime truksawki, także nie zastanawiałam się zbyt długo i w moim koszyku wylądowały 4 mango.
Większość prac zrobiłam jak w przepisie. Moje zmiany dotyczyły owoców (mango) i nasączenia biszkoptów (sok pomarańczowy).
Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi postami o DIY dla dzieci, polajkuj nasz fanpage na Facebooku, śledź nas na Instagramie i Pintereście.
Przygotowanie warstwy mango
Należy obrać wszystkie mango. Ja zawsze używamy metody „na jeża”, w przypadku mango wydaje mi się najłatwiejsza.
- Odciąć górną i dolną warstwę tuż nad pestką
- Ponacinać w szachownicę uważając, aby nie naciąć skórki
- Wykręić na drugą stronę do powstania „jeża”
- Odkroić kawałki miąższu od skórki
- Środkową część obrać i odkroić miąższ od pestki
Następnie zmiksować 3 mango na gładką masę, a 1 mango pokroić na drobne kawałki.
Składanie tortu
Przekroić biszkopt na 3 blaty. Ja przekroiłam na 2, ponieważ bałam się, że 3 mi się nie udadzą, przez co blaty wyszły dosyć grube.
Nasączyć pierwszą warstwę biszkopta. W przepisie kompotem, ja zamieniłam na sok pomarańczowy, bo kompot z truskawek jakoś mi się nie komponował z mango. W tym etapie może pomagać dziecko.
Nałożyć masę śmietankową. To dobra zabawa dla dzieci, chętnie pomagają, bo masa jest pyszna.
Rozsypać kawałki mango. Zostawić trochę do dekoracji.
Nałożyć mus mango.
Położyć kolejny blat i rozprowadzić warstwę masy śmietankowej na wierzchu i na bokach.
Dekorowanie tortu
- Opłatek
- Kawałki mango
- Kolorowy cukier ozdobny
Przykleić opłatek, rozłożyć kawałki mango i rozsypać kolorowy cukier.
Tort Vaiana gotowy!
Z motywem Vaiany polecam także:
Cześć! Wytenteguj to blog tworzony przez dwie pasjonatki DIY – Iwonę i Kamilę. Ten tutorial przygotowałam dla Ciebie ja – Iwona.
Wszystkie tutoriale tworzymy z pełnym zaangażowaniem starając się, by były ciekawe, przejrzyste i inspirowały do samodzielnego wykonania. Jeśli chcesz, możesz w zamian podarować nam wirtualną kawkę. Będzie nam bardzo miło. Dziękujemy 😀
2 myśli na temat “Tort VAIANA śmietankowo-mangowy”