Kolejny wypiek z serii Vaiany to ciasteczka Serce Te Fiti. Tutaj posłużyłam się przepisem na ciastka ślimaki, ale zamiast kakako użyłam barwników spożywczych.
Do masy jaśniejszej użyłam tylko barwnika zielonego – 2 x końcówka łyżeczki.
Do masy ciemniejszej zielonego i niebieskiego – 1 x końcówka łyżeczki zielnego barwnika i 1 x końcówa łyżeczki niebieskiego barwnika.
Nie wyszło idealnie, barwnik nie było równomiernie rozprowadzony. Teraz dokładnie wymieszałabym barwnik z mąką lub z żółtkami. Dodatkowo do jaśniejszej masy dałabym połowę barwnika.
Poza kolorowaniem masy, pozostałe kroki wykonałam zgodnie z przepisem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi postami o DIY, polajkuj nasz fanpage na Facebooku, śledź nas na Instagramie i Pintereście.
Składniki
Na 1 masę (potrzebne są 2, bo są 2 kolory):
- 200g mąki
- 100g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Wykonanie
Przygotować mąkę i wmieszać w nią barwnik. Wymieszać mikserem masło, cukier i sól. Nadal mieszając dodawać jajko i żółtko, a następnie mąkę. Jeżeli ciasto jest za gęste i się kruszy można dodać trochę mleka, natomiast jeśli jest za rzadkie i się klei to trochę mąki.
Analogicznie postąpić dla drugiej części ciasta. Następnie z każdej części uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Rozwałkować na 2 prostokąty, następnie nałożyć je na siebie. Tutaj pomocny jest papier do pieczenia. Można przełożyć jedną część na papier i następnie położyć na drugiej. Kolejnym krokiem jest zwinięcie w rulon i włożenie do zamrażalnika na pół godziny, aby masa stwardniała i była łatwiesza do krojenia.
Pokroić na plasterki o grubości trochę mniejszej niż 1cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba uważać, aby nie rozłożyć cisteczek zbyt gęsto, ponieważ podczas pieczenia trochę rosną.
Cisteczka piec w temperaturze 180°C przez około 15-20 min. Gdy zaczną się rumienić należy wyjąć, ponieważ stracą na „zieloności”.
Ciasteczka Serce Te Fiti są gotowe i świetnie uzupełniają przyjęcie z motywem Vaiany. Choć wygądają trochę dziwnie to w smaku są całkowicie tradycyjne 🙂
Przepis na tort VAIANA śmietankowo-mangowy


Cześć! Wytenteguj to blog tworzony przez dwie pasjonatki DIY – Iwonę i Kamilę. Ten tutorial przygotowałam dla Ciebie ja – Iwona.
Wszystkie tutoriale tworzymy z pełnym zaangażowaniem starając się, by były ciekawe, przejrzyste i inspirowały do samodzielnego wykonania. Jeśli chcesz, możesz w zamian podarować nam wirtualną kawkę. Będzie nam bardzo miło. Dziękujemy 😀
2 myśli na temat “Ciasteczka Serce Te Fiti”