Ciasteczka Serce Te Fiti

Ciasteczka Serce Te Fiti

Kolejny wypiek z serii Vaiany to ciasteczka Serce Te Fiti. Tutaj posłużyłam się przepisem na ciastka ślimaki, ale zamiast kakako użyłam barwników spożywczych.

Do masy jaśniejszej użyłam tylko barwnika zielonego – 2 x końcówka łyżeczki.

Do masy ciemniejszej zielonego i niebieskiego – 1 x końcówka łyżeczki zielnego barwnika i 1 x końcówa łyżeczki niebieskiego barwnika.

Nie wyszło idealnie, barwnik nie było równomiernie rozprowadzony. Teraz dokładnie wymieszałabym barwnik z mąką lub z żółtkami. Dodatkowo do jaśniejszej masy dałabym połowę barwnika.

Poza kolorowaniem masy, pozostałe kroki wykonałam zgodnie z przepisem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi postami o DIY, polajkuj nasz fanpage na Facebookuśledź nas na Instagramie i Pintereście.

Składniki

Na 1 masę (potrzebne są 2, bo są 2 kolory):

  • 200g mąki
  • 100g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie

Przygotować mąkę i wmieszać w nią barwnik. Wymieszać mikserem masło, cukier i sól. Nadal mieszając dodawać jajko i żółtko, a następnie mąkę. Jeżeli ciasto jest za gęste i się kruszy można dodać trochę mleka, natomiast jeśli jest za rzadkie i się klei to trochę mąki.

Analogicznie postąpić dla drugiej części ciasta. Następnie z każdej części uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Rozwałkować na 2 prostokąty, następnie nałożyć je na siebie. Tutaj pomocny jest papier do pieczenia. Można przełożyć jedną część na papier i następnie położyć na drugiej. Kolejnym krokiem jest zwinięcie w rulon i włożenie do zamrażalnika na pół godziny, aby masa stwardniała i była łatwiesza do krojenia.

Pokroić na plasterki o grubości trochę mniejszej niż 1cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba uważać, aby nie rozłożyć cisteczek zbyt gęsto, ponieważ podczas pieczenia trochę rosną.

Cisteczka piec w temperaturze 180°C przez około 15-20 min. Gdy zaczną się rumienić należy wyjąć, ponieważ stracą na „zieloności”.

Ciasteczka Serce Te Fiti są gotowe i świetnie uzupełniają przyjęcie z motywem Vaiany. Choć wygądają trochę dziwnie to w smaku są całkowicie tradycyjne 🙂

Przepis na tort VAIANA śmietankowo-mangowy

Przepis na muffiny VAIANA.

Muffiny Vaiana

2 myśli na temat “Ciasteczka Serce Te Fiti

Leave a Reply